DIY: PRENOVA OTROŠKE KUHINJE II.

DIY: PRENOVA OTROŠKE KUHINJE II.

Današnjo objavo namenjam posebnemu projektu, ki sem ga skrivala pred vami.

Kot verjetno veš, mi je v največji gušt prenavljati in spreminjati stvari v otroški sobici. To prenovo sem imela nekaj časa samo v glavi, en dan pa sem si rekla ajde akcija in jo preuredila res na hitro. In rezultat mi je NOOOOOOR! <3

Duktig kuhinjo iz Ikee sem prenavljala že nekaj časa nazaj, takrat sem si morala vzeti malo več časa za samo barvanje, ker je prvi sloj na laminirano pohištvo vedno najtežji. Ko to prime, prime vse. 😀 P.s. Če boš barvala prvič, računaj na vsaj tri sloje – vsaj po mojih izkušnjah.

Poglejmo, kakšna je bila kuhinja prej;

Kot vidiš, pri samo obstojnosti barve ni bilo težav, pri koritu se je pa sprej, ki sem ga uporabila, začel vedno bolj luščit, kar ni bilo ne estetsko, v končni fazi pa sigurno ne zdravo za otroke. Motila me je tudi električna kuhalna plošča, ki sem jo želela zamenjati za nekaj bolj minimalističnega/lesenega.

Odločila sem se za svetlo bež barvo spodnjega dela, zgoraj sem pustila belo. Uporabila sem Vintage paint barve (prisegam na njih in mirne vesti rečem, da z njimi res ne boš imela težav). French beige sem nanesla na spodnji del kuhinje, poudarjam pa, da je prvi sloj lahko “šlampast”, gre se zato, da naneseš čimveč barve in ne gledaš na potege čopiča, ki jih ta pušča za seboj. Uporabila sem okrogel čopič, ker sem z njim najbolj zadovoljna, ga imam najraje, zelo lepo nanaša barvo in lahko dostopen do vseh izboklin (na fotki spodaj ga lahko zaslediš).

Prvi sloj:

Tako je izgledal prvi sloj, prekrilo je barvo, ampak ni še to tisti lep finiš, ki ga hočemo.

Drugi sloj je že popravil situacijo in z njim sem zaključila barvanje. Posamezni sloji so se sušili expresno, poleti to gre res en, dva, tri. Ko čutiš, da je suho, lahko že začneš z drugim slojem. Razliko lahko opaziš predvsem na stranici kuhinje.

Vratca sem pobarvala na isti princip, ena so s pleksi steklom – tega sem ven izbila s kladivom, gre enostavno, le pazi na oči. Najbolje, da si nadeneš zaščitna očala pri tem koraku. Varnost na prvem mestu, ne pozabi!

Namesto pleksija sem dodala mrežo iz ratana, ki sem jo kupila tukaj. Naročila sem jo za predelavo omarice v dnevni sobi, a sem je vzela malo več in ostanek uporabila tukaj. Opomba: dostava iz te strani je žal samo v Avstrijo in Nemčijo.

Sicer je najbolje pritrjevati mrežo na okvir s spenjalnikom, a ker ga v tistem trenutku nisem imela, sem začasno rešila z močnim obojestranskim selotejpom. Vseeno priporočam spenjalnik.

Ročaje sem pa nadomestila z lesenim L profilom, ki ga najdete v vsaki večji mojstrovalski trgovini (moji so iz Bauhausa). Profil sem odžagala na dva večja dela in enega manjšega za zgornja bela vratca (21,5cm za spodnja vratca in 15cm za zgornja). Nove ročaje sem prilepila na vratca z lepilom za letve (uporabila sem tega).

Pri koritu sem imela največ pomislekov, ker je bilo res grdo oluščeno in nisem bila prepričana, kaj bi bila najboljša rešitev. Zadnjič sem nareč uporabila en “kit” sprej, ki ni bil obstojen. Po premisleku sem ga potem prebarvala z enako barvo kot vratca in je super prijelo. Tega dela nisem niti dokumentirala, ker je bila odločitev v hipu narejena in takoj zatem tudi celotno korito prebarvano. Spet sem barvala dvakrat.

Pri nadomestilu za kuhalno ploščo sem se odločila za les; odrezali smo eno surovo polico, ki sem jo potem s sivo barvo spremenila v kuhalno ploščo. Lahko rečem, da je barvanje krogcev bilo najbolj dolgotrajno delo v celotnem projektu. :))

Najprej sem si svinčnikom narisala krogce s pomočjo kozarcev in zamaška, potem pa lepo sledila linijam s Soft grey barvo. Ni ravno popolno, ampak kaj češ.

Polico še morava pritrditi na pult – iz spodnje strani bova pritrdila štiri vijake skozi pult v polico.

Pa poglejmo zdaj situacijo;

Tudi palico za obešanje sem pobarvala, pipo pa sem pustila zlato, kot je bila že prej (uporabila ta sprej, na katerega prisegam že sto let).

Zadnji korak je zelo pomemben; VOSKANJE. Vse, kar sem pobarvala, sem povoskala z Vintage paint voskom (najdeš ga tukaj). To sem naredila zvečer in zjutraj je bilo vse suho.

Vosek sem uporabila zato, ker je barva potem bolj obstojna in trpežna, tudi briše se lahko z vlažno krpo, saj naredi površino vodoodporno. Vosek se sicer hitro posuši, ampak da se zares vpije, rabi nekaj dni. Zato na začetku pazljivo s kuhinjo! 🙂

IIIIIIIN REZULTAT JE TUKAJ;

Jaz sem več kot zadovoljna s celotnim projektom; vzelo mi je en dan dela in rezultat me navdušuje! Tudi Mila in Gal pravita, da je krasno. Kako se pa tebi zdi?

Do naslednjič,

Urška

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prijava na carske novičke

Premišljena doza interier navdiha naravnost v tvoj nabiralnik.

Samo carska vsebina, brez druge navlake.