ČISTKA IGRAČ

ČISTKA IGRAČ

Okej, mame, čas je za čiščenje igralnega kotička!

Ne vem kako je pri tebi, ampak pri nas so vsak dan vse igrače razmetane, ležijo vsepovsod in pospravljanje na koncu dneva nam vsem vzame veliko (dragocenega) časa.

Zato sem naredila načrt; pozabila sem na raznorazne ogromne košare za shranjevanje igrač in kupila dve zaprti omarici, kamor (srčno sem upala, da bo šlo) bi shranili vse igrače in tako dosegli malo bolj clean look v sobici. Poleg omaric smo kupili še manjše škatle za shranjevanje, prozorne ali mrežaste košare, ki bodo pospravljene v omarici.

Ker pa to ne gre kar tako; “sprazni košare in napolni omaro z vsemi možnimi igračami”, smo najprej dobro pregledali vse, s čimer se otroka igrata. Skupaj smo postavili tri koše; enega za igrače, ki ostanejo, drugega za tiste, ki jih bomo shranili na podstrešju in tretjega za tiste, ki jih bomo podarili naprej.

Super ideja se mi zdi, da je nekaj igrač v obtoku; tako imamo zdaj dve skupini igrač in ko se s prvo naveličata, jima jo zamenjam z drugo, ki je trenutno shranjena na podstrešju. Tako jima ne bo dolgčas in bo vedno kaj “novega” v igralnem kotičku.

Pri tem projektu sem za pomoč prosila Tino, ki je ena izmed tistih dobrih duš, ki obvladajo urejanje in organizacijo doma.

Nesebično je z mano delila nekaj nasvetov, ki so mi pomagali pri čistki;

TININI ŠTIRJE KORAKI DO UREJENIH IGRAČ

1. KORAK: OPAZUJ

Ozri se naokoli in napiši, kaj te pri igračah moti; da ležijo naokoli, da jih je preveč, da jih otroci ne pospravijo sami, ipd… Pomisli tudi za nazaj, katere so tiste, ki so najbolj priljubljene in katere so tiste, ki res že dolgo niso bile v uporabi.

2. KORAK: IZBERI

Igrače razvrsti in preglej po kategorijah. Pomagaj si s seznamom kategorij (knjige, vozila, kocke, pripomočki za kuhinjo, sestavljanke, glasbila, kostumi, ustvarjalni material). Premisli, kaj je res vredno, da obdržite. Osredotoči se bolj na igrače, ki spodbujajo odprto igro, kar spodbuja otrokovo domišljijo in kreativnost.Pomagaš si lahko s tremi koši za razporejanje; AKTIVNI KOŠ (ostanejo), KOŠ LJUBEZNI (podarimo) in KOŠ RECIKLAŽE (uničene). * Jaz sem zamenjala koš reciklaže s košem za igračke v obtoku.

3. KORAK: POSLOVI SE

Lahko se dogovoriš z otrokom, da pošljete za 14 dni na počitnice velik del igračk. Pomembno je, da se tudi ti vživiš v to vlogo, igračke dajte v kovček/potovalko in jih pošljite na morje, v hribe,… Ohranite toliko igrač, da je še udobno za igranje in da imaš občutek, da se je zgodila sprememba. Pomembno je, da igrač, ki smo jih poslali na počitnice, otroci ne vidijo in do njih nimajo dostopa. Če jih bodo zaželeli, le opomni, da so igračke sedaj na počitnicah. Lahko se odločite tudi za rotacijo igračk; del jih pospravite iz vidnega mesta in jih čez čas zamenjajte s trenutnimi.

4. KORAK: PREUREDI

Uredi igrače skupaj po kategorijah in si pri tem pomagaj s košaricami, škatlami. Otroci naj jasno razumejo, kje so od sedaj naprej igračke pospravljene. Lahko si pomagate z nalepkami/slikami/napisi. Doslednost je ključna. Naj se ustvari rutina pospravljanja igrač. Ko je otrok nerazpoložen, mu priskoči na pomoč, spodbudi ga s hitrostnim pospravljanjem ali najljubšo pesmico.

– Ampak Tina, jaz ne vem, če je pametno, da delam čistko igrač skupaj z otrokoma! Nič ne bosta želela dati stran.

– Urška, čisto razumem. Ti najboljše poznaš svoje otroke in njihove reakcije. Jaz priporočam, da se z njimi pogovoriš o tem, da se bodo zgodile spremembe. Daj jim občutek, da res sodelujejo in ne, da si jih postavila v negativno situacijo. Če veš, da se otroci težko poslovijo od vsake malenkosti, od vsakega kamenčka, potem ni nujno, da so zraven pri celotnem procesu. Res pa priporočam, da vložiš energijo v to, da otroci začutijo, da je to pozitivna sprememba in v dobro celotne družinice. In vedi, da si jim ti največji zgled!

Res vam povem, Tina je carica! Upoštevali smo njene nasvete in ne morem verjet, da smo zdaj sposobni pospravit igrače v nekaj minutah. Je res veliko lažje, ko so kategorizirane in ko točno vemo, v katero škatlico spada katera igrača.

Kot vidiš, so na tej sliki škatle za kategorizacijo igrač. To je torej začetna faza razvrščanja. Overwhelming do daske! Ampak se splača pregurat čez to, ker je rezultat res mindblowing.

Imamo jih; igrače so razvrščene po kategorijah; posebej smo pospravili avtomobilčke, puzzle, kocke, malenkosti, kot so lesene črke, oblačila za barbike, smo pospravili v najmanjše pisane škatlice, knjige v največje.

Potem pa samo še te škatle lepo zložimo v omarico; priporočam, da malo mislite na doseg otroških rokic, dajte težje stvari na dno, ločite po skupinah; recimo stvari za kuhinjo na eni polici,… Olajšajte si pospravljanje kolikor le lahko.

Potem pa samo še zapremo vrata…

In seveda zdekoriramo po navdihu, da ta clean look vseeno ne bo preveč minimalističen 🙂

Jaz sem po sami reorganizaciji igrač še naredila eno čistko slik, ki smo jih imeli že dolgo namen razvit. Poiskala sem veliko takih, ki nas spomnijo na lepe trenutke in jih nekaj tudi razstavila na vrhu omarice. Te Instagram format fotk (najlepši format everrrrr) sem naročila v Printee aplikaciji in zraven dobila še lesene podstavke kot darilce ob nakupu. Zato sem res enostavno uredila še zgornji del omaric. Kako se ti zdi?

Evo carice, zdaj pa pospravljat igrače in razvijat fotke, da boste imele kaj za razstavit v igralnem kotičku, ker bodo igrače itak vedno skrbno pospravljene. AKCIJA!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prijava na carske novičke

Premišljena doza interier navdiha naravnost v tvoj nabiralnik.

Samo carska vsebina, brez druge navlake.