EKLEKTIČEN STIL: KAJ JE TO?

EKLEKTIČEN STIL: KAJ JE TO?

Sem tak tip ženske, ki pač ljubi lepe stvari; v fazi opremljanja si tako skoraj nemogoče določim samo en stil, ki bi ga vključila v celotno stanovanje. To je praktično nemogoče. Všeč mi je industrijski stil, ampak ne bi vsega imela v tem slogu. Všeč mi je rustikalni stil, mogoče malo modernega, kak minimalističen kos, orientalske preproge, kovinski stoli, lesene mize, stene, polne slik. In kaj naj zdaj?

Jah, nič.

Možu učeno povem, da bomo opremili v eklektičnem stilu in to je to. On nima pojma kaj to pomeni, ampak se strinja. Sliši se zanimivo, okej. (Komaj čez čas sem mu razložila, da to vključuje tudi kake masivne zlate okvirje, roza stene, rumene tapete, kičaste preproge…)

Torej, kaj je eklektičen slog opremljanja?

To je mešanica stilov. Tukaj imaš možnost, da poskušaš vse, kar ti je všeč, združiti v eno celoto. Ki bi na koncu seveda lepo izgledala. Pri tem slogu lahko pretiravamo, pa vseeno moramo vedeti, kdaj odnehati. Povsod je lahko polno stvari, a vseeno morajo biti povezane z neko rdečo nitjo.

Pomembno je, da izbereš kose, ki so ti blizu, ki imajo zate nek pomen. Ne obešaj 20-ih uokvirjenih slik za kavč samo zato, da lahko rečeš, da imaš eklektičen dom. Naredi to zato, ker ti je to noro všeč. Ker te osrečuje in boš zato še raje ležala v dnevni in se čudila svojemu dobremu okusu.

Manj pisanja, več slik? Poglejva.

Ti je všeč?

Večina kosov na zgornjih slikah je pregrešno draga in ker pri tem stilu opremljanja potrebuješ malce več stvari kot če bi se šla minimalizem, se moraš znajti. Včasih je treba vzeti v roke čopič in barvo in vdahniti življenje starim stolom, ki bi drugače šli na odpad. Če želiš kakšne posebne barve okvirjev v svoji galeriji, kupi navadne bele in jih pošpricaj na zlato (kakršnokoli pač). Ne meči stran denarja, ker je veliko možnosti, kako se na precej ugoden način približati zgornji inspiraciji.

Aha, še to; mood board – inspiracijska tabla – je zelo učinkovit pripomoček pri opremljanju. Premisli katere barve so ti všeč, kakšni materiali, izberi velike kose pohištva najprej in nato začni graditi detajle. Vse to združi na inspiracijsko tablo, ki jo potem čekiraj zelo pogosto; če ti kaj več ne bo všeč, odstrani in dodaj nekaj drugega. Dokler ne dosežeš »aha momenta« oziroma rečeš »to je to«, še ne barvaj sten in ne polagaj preprog. Ta stil potrebuje ogromno časa (mogoče zato še po 5ih mesecih sedim v napol prazni dnevni sobi, kjer je samo en kos pohištva, ki bo dejansko ostal; pa še to verjetno ne za dolgo?).

Več o samem procesu opremljanja, pa naslednjič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prijava na carske novičke

Premišljena doza interier navdiha naravnost v tvoj nabiralnik.

Samo carska vsebina, brez druge navlake.