DIY: OTROŠKA KUHINJA – IKEA DUKTIG

DIY: OTROŠKA KUHINJA – IKEA DUKTIG

Tako, tukaj je. Zadnji projekt, ki sem ga zares z veseljem dokončala. Prenovila sem otroško kuhinjo Ikea Duktig in moja Mila je navdušena. No, pa jaz tudi. Zelo!

Ta projekt me je čakal že nekaj časa, ampak nikoli nisem bila pripravljena, da se vržem vanj. Preprosto povedano; ni se mi dalo.

Veš, potem pa te nekaj pokliče in ti reče “čas je, Urška, čas!” in se vsega lotiš z veliko vnemo in navdušenjem. Poznaš to?

Kakorkoli že, brez nepotrebnih bluženj utrujene mame; kaj sem naredila?

Najprej sem seveda pobrskala po Pinterestu in določila stil, ki mi je najbolj blizu. Seveda nisem kopirala, ampak sem si izbrala nekaj primerov, kaj približno želim. Sem vizualni tip in to nujno rabim.

Potem sem se vrgla v raziskovanje, s čem naj barvam tole prečudovito prelakirano/pobarvano kuhinjo. Ne bo vsaka stvari prijela, to je jasno. Doma sem imela eno na pol polno pločevinko bele barve Vintage paint, ki bi naj prijela na vse, tudi prelakirane površine. Okejjjj, mogoče pa res. Z njo sem do zdaj barvala le pobrušen les, tako da nisem imela pojma, kako bo. Ampak ker vsi te barve tako hvalijo, sem se odločila, da poskusim. Kolegico Matejo iz prečudovitega Ljubkega doma sem prosila, da mi prinese še nekaj ostankov sivih barv, ki jih je imela doma, da se lažje odločim, katere mi ustrezajo in kaj nabavim.

Mateja mi je prinesla odtenka Soft grey, ki je res zelo nežno siva in Ocean blue, za katero sem takoj vedela, da je to to. Želela sem, da je Milina kuhinja podobna moji, ki je siva z modrim podtonom, zato sem se odločila, da poskusim z Ocean Blue. Dodala sem ji približno polovico bele barve (odtenek Antique cream), da je izpadla svetlejša.

Sledilo še je izbiranje sprejev za pipo in ročaje – tega sem imela v zlati barvi že doma.

Torej, kaj je treba narediti?

Kupiš:

  1. Ikea Duktig kuhinjo (tukaj) 89€
  2. Barvo in vosek Vintage paint (klik tukaj; zadostovala bo ena 700ml barva, mali brezbarvni vosek in mali rjav vosek za pult, pa še bo ostalo) 40€ – popust 10% za carice
  3. Akrilni sprej za pipo in ročaje 5€
  4. Čopič, valjček, maskirni trak in ostali material 10€
  5. Potrebščine za backsplash ali stensko oblogo

 

Najprej je potrebno razstavljeno kuhinjo očistiti in mesta, kjer ne bo pobarvana, zalepiti s trakom. Nato se lotiš barvanja. V teh poletnih dneh bo barva suha skoraj takoj, tako, da ti dva sloja ne bi smela vzeli veliko časa. Pred barvanjem si barvo razredči, toliko, da bo lepo tekoča in ne “pacasta”. Sama sem barvala s čopičem, pri tem pa moraš paziti, da enakomerno mažeš in barvaš v ravnih linijah. Sledi čopiča se sicer ne bi smele poznati, če imaš barvo lepo razredčeno, ampak vseeno so ravne linije pomembne. Za vsak slučaj.

Ko je zadnji nanos barve suh, se lotiš voskanja. Za pult sem uporabila rjav vosek. Z njim dosežeš antik look lesa, kar sem za Milin pult tudi želela. Preko bele barve sem ga nanesla tako, da sem s čopičem potapkala na želenih mestih in nato s skoraj suhim čopičem zabrisala. Na vseh delih sem izdatno nanesla brezbarvni vosek, ki zaščiti površine.

Kuhinjo sem barvala s sivo-modro (Ocean blue zmešano z Antique cream) na spodnjih elementih in z umazano belo (Antique cream) na zgornjem delu kuhinje. Pri belem zgornjem delu potem nisem rabila barvati čisto vsega, ker je nekaj že v originalu bele barve. In tudi odtenek super paše k originalni beli barvi kuhinje. S tem si torej privarčuješ nekaj časa.

* Če želiš imeti dvobarvno kuhinjo, ti svetujem, da kupiš veliko (700ml) v svetlem/belem odtenku in majhno (100ml) barvo v precej temnem odtenku, ker lahko potem barvi zmešaš med seboj in dobiš čisto unikatne odtenke. Bela bo sicer ostala, a bo vedno prav prišla še za nadaljnje projekte. Za ta projekt sem porabila nekje 50ml temne barve in 200ml svetle. Načeloma bi morali zadostovati tudi dve majhni 100ml barvi, ampak ne garantiram. *

Korito in rob okoli “steklokeramične” plošče sem pobarvala z belo barvo in povoskala (tukaj odsvetujem uporabo sprejev, ker se mi je odluščil skoraj takoj ali pa nisem uporabila pravega). Ročaje in pipo sem previdno z vseh kotov posprejala z zlatim sprejem, ki zaenkrat drži. Seveda pa lahko tudi to dvoje pobarvaš z VP barvami.

Ostane nam še backsplash ali “stena” za koritom. Tudi to mora v pravi kuhinji biti. Sama sem se odločila, da se tega lotim popolnoma od začetka in tako stestiram svojo potrpežljivost. Na debelejši papir sem risala terrazzo vzorec, ki je na koncu izpadel hudo dobro. Na to sem prav ponosna, ker nisem ravno nek slikar/umetnik/whatever.

 

Papir sem nalepila na debelejši karton in ga zadaj na kuhinjo pritrdila z žeblji.

Ja nič, to je to.

Zdaj pa samo še najti voljo, motivacijo in čas in mini sanjska kuhinja je lahko tvoja. Ups, od otroka.

Juhu!

KAKO SE TI ZDI?

 

One Response

  1. Adrijana, najlepša hvala! Z veseljem delim takšne projekte <3

    Lp, Urška

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prijava na carske novičke

Premišljena doza interier navdiha naravnost v tvoj nabiralnik.

Samo carska vsebina, brez druge navlake.