CARSKI BALKONI

CARSKI BALKONI

Sezona balkončkanja je že tik pred vrati in skrajni čas je, da ti ponudim nekaj nasvetov glede opreme na balkonu, pa tudi dekoracije, shranjevanja,… Ker ste se zadnjič na Instagramu v velikem številu odzvale z istim problemom; MINI balkončki, ki jih težko funkcionalno opremite, bomo začeli kar s tem.

 

MAJHNI, OZKI, MINI BALKONI

Če nimamo veliko prostora, še ne pomeni, da si ne moremo pričarat ene lepe, relaxing oaze.

Pa odmislimo za trenutek velike fotelje in prostorne mize. Kaj dejansko pride v poštev na majhnih balkonih?

Seveda je logična izbira za majhne balkone – majhna garnitura z dvema stoloma in mizico, najraje zložljiva. Ali bi raje kaj bolj posebnega?

 

UDOBNA, LEPA IN FUNKCIONALNA SEDIŠČA

Meni osebno najboljša rešitev za ozke balkone – mini kavč po celotni širini balkona. Lahko je čisto preprost diy projekt s paleto spodaj in mehkimi blazinami. Če mere ne štimajo, si lahko ohišje omisliš po meri, ali pa se ga lotiš sama ali s partnerjem. Balkoni so ozki tudi 80cm in tukaj seveda palete ne pridejo v poštev. Ali pač, če jih malo predelaš..

 

Kaj je boljšega kot do zadnjega centimetra izkoriščena širina balkona? Če daš tja en stol, zraven kaj dosti ne moreš dodat in tako ne izkoristiš že tako majhne površine. Če pa izkoristiš ves ta prostor za sedišče, pa se lahko dejansko udobno namestiš, pa še stisneš s kom, če je treba.

V poštev pridejo tudi mini sofe, če najdeš takšno, ki ustreza meram. Vita je recimo s tem super rešila svoj ozek in dolg balkon (ki pa vseeno NI najbolj ozek):

Tudi klopi pridejo v poštev – spet, izkoristimo celotno širino. Klopi so tudi ožje (ne tako globoke kot recimo palete), zato pridejo še posebej prav na res mini balkončkih.

Če si vseeno želiš udobja in rabiš relax prostor za eno osebo, pride v poštev tudi kakšna jajčka iz stropa (eno ravnokar dodajam v Carsko kolekcijo, jočem od sreče :O). Zakaj jajčka na mini balkonu? Ker imaš pod njo prazna tla in lahko tja še kaj vtakneš – ali kakšno košarico z odejo, nizko pručko za kakšne revije, knjige,… Pa še GUGAŠ SE LAHKO. Say what?!

MAJHNE/ZLOŽLJIVE MIZICE

Next best thing na majhnih balkonih so sigurno zložljive mizice, ki se montirajo v steno ali pritrdijo na ograjo. Ko jo rabiš, jo dvigneš, ko je ne rabiš, jo pospraviš.

Če nisi fan zložljivih miz ali pa mogoče nimaš možnosti pritrjevanja, pa izberi majhne mizice, ki ne bodo zasedle veliko prostora. Super rešitev za več odlagalnih površin so tudi mizice, ki se pospravijo ena pod drugo.

SHRANJEVANJE

Večni problem na majhnih balkonih. Kam vse lahko pospravimo stvari? Tukaj svetujem odprte regale, saj odpiranje vratc/predalov spet vzame nekaj prostora. Na odprtih regalih pa lahko stvari organiziraš v luštne škatle, košare, ipd.

Če imaš možnost, izkoristi čimveč prostora na stenah. Od raznih manjših regalov, polic, organizatorjev,… stena na majhnem balkonu ne rabi ostati prazna, izkoristi jo.

Tudi pod mini sofo lahko potisneš shranjevalne škatle – izkoristi vsak centimeter!

Seveda je poleg uporabnosti pomembno tudi, da izbereš očem prijazne škatle in košare, da te ne bodo motile in bodo uspešno skrile vse stvari.

ZUNANJA DEKORACIJA

Če si ena izmed tistih, ki so navaden tepih optimistično položile na nepokrit balkon, verjetno veš, ZAKAJ to odsvetujem, ne? 😀 No, jaz sem to tudi enkrat naredila – na napak se učimo!

Če je balkon pokrit, potem ni panike. Lahko daš tudi navadno preprogo na tla in na sedišča lepe okrasne blazine, na katerih ne piše »outdoor«.

Če pa imamo opravka z nepokritim balkonom ali teraso na tleh, ki ima samo nadstrešek in je odprta iz vseh strani,… Pa moramo biti pozorni na etikete preprog in blazin (če je kakšna navadna na fotelju, ni problema, ne bomo komplicirali J).

Nekaj zunanje dekoracije dodajam v carsko kolekcijo, sem pa tudi drugje našla trendi preproge (Vivre, Ikea,..).

Pa gremo kar naprej k loncem za rože. Kaj ne sme manjkat na balkonih? Ja, seveda… zelenja! Naj bodo to začimbe ali okrasne lončnice – nekaj je treba imet. Na majhnih balkonih te rešijo lonci/korita za obešanje na ograjo.

Pri klasičnih loncih pa pride večina materialov v poštev, le pri lesenih pazi, iz kakšnega lesa so in če bodo na dežju.

Se mi pa zdi, da na balkone in terase najlepše pašejo teracota lonci – obožujem jih!

Nekaj vaših vprašanj glede balkonov se je nanašalo tudi na zastiranje. In če pridejo tudi tukaj v poštev zavese – kakšne zavese? No, Mateja ima na svojem pokritem in delno tudi zakritem balkonu zmontirane zavese, ki so klasične iz Ikee. V slabem vremenu jih pa vzame dol.

Če pa je govora o kakšni ugodni zastirki na ograji (če je luknjasta ograja/se vidi preveč skozi), pa je najpopularnejša bambusova, ki vnese boho vibe celotnemu balkonu.

TERASE IN VEČJI BALKONI

Če imamo dovolj prostora, seveda ni potrebe, da nujno izkoristimo vsak centimeter. Tukaj si lahko privoščimo, da prostor diha in je lepo prehoden.

Tako je recimo svojo teraso uredila Živa:

Tako kot povsod drugod, tudi pri terasah prisegam na mešanje dizajnov. Kupovanje generičnega dvoseda iste linije kot je fotelj in mizica je sicer zelo hitro in enostavno… Ni pa takega efekta, kot si ga verjetno želimo.

Pozorni moramo biti, da so materiali primerni za zunaj, pri lesenih kosih pa imejte v mislih, da jih je treba vzdrževati, če želite, da vam služijo nekaj let. Les, ki je primeren za zunanje prostore, je: akacijev, tikov, evkaliptusov les in drug masiven les. Priporočeno je, da leseno pohištvo vsake toliko premažemo z zaščitnim premazom. Ko ga ne uporabljamo, pa ga pokrijemo.

Aluminij, plastika, plastični ratan in jeklo so materiali, ki jih ni treba vzdrževati.

Poleg udobnih foteljev, sof, stolov, lahko na velike terase vključimo še: velike mize za druženje ob hrani, manjše mize pri foteljih, gugalnike, viseče mreže, veliko rastlinja, žive stene, vozičke za pijačo, zunanje lučke, paviljon, kakšna otroška igrala, da se zamotijo, medtem ko mi pijemo limonado…. Bistvo je torej UDOBJE in VEČ različnih kotičkov glede na potrebe (»jedilnica«, druženje ob kavi, sončenje, počitek, aktivnosti,…)

In ne pozabi na statement senčnike, ti so letos ful IN.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prijava na carske novičke

Premišljena doza interier navdiha naravnost v tvoj nabiralnik.

Samo carska vsebina, brez druge navlake.